14 жовтня 2015 р.

Корисна інформація 
Гарбузове насіння –
 концентроване джерело користі
 

У відомій казці Шарля П’єро добра фея, збираючи Попелюшку на бал, перетворила гарбуз на карету, і це не випадково, адже гарбуз – найбільший з усіх існуючих овочів на Землі.
Гарбуз здавна був популярною сільськогосподарською культурою українців, але  у наш час при достатку екзотичних плодів, його незаслужено відсунули на другий план. І даремно, адже корисні властивості гарбуза викликають повагу: лікарськими властивостями володіє, і шкірка, і соковита м'якоть, і насінини, і, навіть, квітконіжка (держак), але все-таки найбільше - гарбузове насіння, яке є концентрованим джерелом корисних речовин! Воно просто криниця високоякісного харчового жиру (від 32 до 52 %).


Головна частина насінини – це сім’ядолі світло-кремового кольору, що містять білки, амінокислоти, вітаміни і велику кількість мінералів, які легко засвоюються нашим організмом. Вкриті вони темно-зеленою плівкою, що містить в собі природну отруту кукурбитин, який є згубним для кишкових паразитів і абсолютно нешкідливий людині і тваринам.
Гарбузове насіння збагачує організм залізом, фосфором, кальцієм, магнієм, марганцем та іншими. Воно є одним із найбагатших природних джерел цинку, основна кількість якого міститься в тонкому зеленому верхньому шарі насіння. Як відомо, цинк нормалізує роботу підшлункової залози, допомагає виробленню інсуліну, сприятливо впливає на діяльність передміхурової залози, нормалізує виділення тестостерону, запобігає безплідності в чоловіків. Крім того, цинк в гарбузовому насінні сприяє нормальній роботі головного мозку, покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму. Залізо в насінні покращує склад крові, амінокислоти роблять стінки судин міцними, в результаті серце отримує всі умови для нормальної роботи. До того ж вживання гарбузового насіння дуже корисне для гіпертоніків, оскільки це сприяє нормалізації кров’яного тиску. Магній також корисний для нормальної роботи серця, він поліпшує роботу серцевого м'яза і перешкоджає порушенням ритму. Марганець, цинк і селен активізують систему антиоксидантного захисту організму і допомагають йому виробляти стійкість проти бактеріальних і вірусних інфекцій. Але абсолютно марним вважається очищене насіння гарбуза, корисних речовин у ньому залишається надзвичайно мало.
 Люди, що страждають морською хворобою, знають про ефективність гарбузового насіння при нападах нудоти, що викликаються сильною морською хитавицею. Також, вагітні жінки на початкових термінах рятуються від сильного токсикозу саме насінням гарбуза. Корисне воно і для нормального травлення. Клітковина, що входить до складу гарбузового насіння, покращує роботу кишечника. Гарбузове насіння - найвірніший і найефективніший народний засіб від гельмінтів.
Гарбузове насіння впливає і на шкірні покриви: зникає синюшність, шкіра покращує свій колір, перестає виділятися велика кількість жиру, як наслідок зникають вугрі, а на голові лупа. Його можна застосовувати і зовнішньо: кашка з подрібненого насіння, накладена на опік або рану посприяє швидшому загоєнню. Вважається, що гарбузове насіння виводять з організму важкі метали, такі як кадмій і свинець.
Воно містить у собі вітаміни А, С, Е, групи В, а також жирні кислоти омега-3 і омега-6, амінокислоти та інші поживні речовини. Насиченість продукту вище перерахованими речовинами робить його незамінним для гармонійного розвитку людського організму.
Вітамін Е в насінні захищає клітини організму від руйнування вільними радикалами, тим самим знижуючи ризик виникнення мутацій і злоякісних пухлин.  Високий вміст вітамінів групи В, в тому числі фолієвої кислоти (вітамін В9), посилює дію багатьох ферментів в процесі обміну речовин, що сприяє нормалізації ваги. Калій зменшує набряки і прояви алергії, підвищує витривалість організму. Серед овочів лише гарбуз містить рідкісний вітамін Т, який сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі.
Вирішуючи проблему користі і шкоди гарбузового насіння, необхідно врахувати саме помірне вживання цього продукту, так як поїдання підсмаженого та підсоленого насіння може привести до засолення тканин організму, відкладення солей у суглобах, обмеження їх рухливості. Крім того, при їх розгризанні треба уникати ушкодження зубної емалі.
Таким чином, можна стверджувати, що гарбузове насіння - корисний, смачний продукт, подарований людям самою природою. Експерти стверджують, що  амінокислота триптофан, що міститься в гарбузовому насінні сприяє виробленню серотоніну - так званого гормону щастя. Таким чином, навіть жменька смаженого гарбузового насіння здатна просто підняти настрій. На здоров’я!

Немає коментарів:

Дописати коментар