Англічани говорять: «An apple a day keeps doctor away».
У перекладі це означає — «Одне яблуко в день зробить вашого лікаря безробітним».
Така приказка виникла неспроста, яблука дійсно дуже корисні і регулярне їх вживання вбереже вас від багатьох неприємностей зі здоров’ям.
Така приказка виникла неспроста, яблука дійсно дуже корисні і регулярне їх вживання вбереже вас від багатьох неприємностей зі здоров’ям.
Цей фрукт відомий з
часів глибокої давнини, їм харчувалися ще наші печерні предки. Самим
яблуком Єва спокусила Адама, ну а Ісааку Ньютону, якщо вірити легенді,
яблуко допомогло розкрити таємницю земного тяжіння. А сьогодні яблуко,
це найпоширеніший і доступний фрукт, який вирощується на всіх
континентах.
Чим же яблуко корисно, і чому багато хто готовий цьому фрукту присвячувати оди? Давайте в усьому розберемося.
«А король то голий!»
Коли
вчені взялися за дослідження складу яблука, то виявили вражаючу річ.
Виявляється, в цьому фрукті немає нічого особливого! Вітамінів в ньому
дійсно не багато, і мінералами фрукт не багатий. Який би ми не взяли
вітамін або мікроелемент, що міститься в яблуці, то знайдеться добрий
список фруктів і ягід, в яких вміст цих компонентів буде в кілька разів
більше.
Однак, незважаючи на таку скромну оцінку з боку вчених,
«яблукоїди» не здавалися і наполегливо захищали свої позиції, вважаючи
яблуко найкориснішим фруктом. І як це не парадоксально, однак сьогодні
вже доведено, що яблуко — найкорисніший продукт.
Вся справа в
тому, що в яблуках гармонійно поєднуються всі ті компоненти, які там
присутні: вітаміни, мінерали, органічні кислоти, пектини, клітковина і
цукор. Саме такий збалансований склад дозволяє яблукам вирватися вперед і
зайняти гідне перше місце серед своїх фруктових побратимів.
Залізний міф
Як
часто нам говорили: «Їж яблуко, там багато заліза». І до цих пір існує
думка, що цей фрукт дуже багатий цим мікроелементом. Вміст заліза в
яблуках всього близько 2 мг. на 100 грам фрукта, при добовій потребі в
15-20 мг. Приміром, у порошку какао, яловичині і крупах заліза міститься
в рази більше. Крім того, «яблучне» залізо засвоюється лише на 9-10%, а
залізо, що міститься в м’ясі, засвоюється на всі 40-50%.
Деякі
пішли ще далі і вважають, що потемніння яблука на відкритому повітрі —
наслідок окислення заліза, нібито яблуко «іржавіє» від впливу кисню.
Насправді в яблуці міститься багато таких компонентів, як поліфеноли —
пігменти рослинного походження. На повітрі поліфеноли швидко
окислюються, внаслідок чого забарвлення зрізу стає темніше. Тому яблуко
бажано з’їдати відразу, так як окислені поліфеноли не несуть ніякої
користі нашому організму, а неокислені форми цих сполук корисні для
серцево-судинної діяльності.
Не в вітамінах справа!
Дієтолог Світлана Фус
розповідає, що корисність яблук аж ніяк не полягає в вітамінозованності
цього фрукта. — Там міститься величезна кількість пектинів, які
виводять з організму токсини, а також клітковина, яка поліпшує роботу
кишечника. До того ж, яблука багаті на органічні кислоти, що
перешкоджають утворенню оксалатних каменів у нирках і зміцнюють судини. У
цьому зв’язку лікар-дієтолог повністю згодна з постулатом англійської
приказки, проте нагадує про необхідність дотримуватися міри. — У добу
можна з’їдати 3-4 яблука, так як у фруктах міститься цукор, і якщо
з’їсти більше яблук, то рівень цукру може підскочити. І взагалі з
фруктами краще не переборщувати — не більше 300 грамів на добу, — зазначає лікар.
Будьте здорові!
http://ukrhealth.net/%D1%97zhte-yabluka-kozhen-den/
Немає коментарів:
Дописати коментар