5 серпня 2016 р.

Здорове харчування

   Англічани говорять: «An apple a day keeps doctor away». У перекладі це означає — «Одне яблуко в день зробить вашого лікаря безробітним».    
   Така приказка виникла неспроста, яблука дійсно дуже корисні і регулярне їх вживання вбереже вас від багатьох неприємностей зі здоров’ям.

Цей фрукт відомий з часів глибокої давнини, їм харчувалися ще наші печерні предки. Самим яблуком Єва спокусила Адама, ну а Ісааку Ньютону, якщо вірити легенді, яблуко допомогло розкрити таємницю земного тяжіння. А сьогодні яблуко, це найпоширеніший і доступний фрукт, який вирощується на всіх континентах.
Чим же яблуко корисно, і чому багато хто готовий цьому фрукту присвячувати оди? Давайте в усьому розберемося.
«А король то голий!»
Коли вчені взялися за дослідження складу яблука, то виявили вражаючу річ. Виявляється, в цьому фрукті немає нічого особливого! Вітамінів в ньому дійсно не багато, і мінералами фрукт не багатий. Який би ми не взяли вітамін або мікроелемент, що міститься в яблуці, то знайдеться добрий список фруктів і ягід, в яких вміст цих компонентів буде в кілька разів більше.
Однак, незважаючи на таку скромну оцінку з боку вчених, «яблукоїди» не здавалися і наполегливо захищали свої позиції, вважаючи яблуко найкориснішим фруктом. І як це не парадоксально, однак сьогодні вже доведено, що яблуко — найкорисніший продукт.
Вся справа в тому, що в яблуках гармонійно поєднуються всі ті компоненти, які там присутні: вітаміни, мінерали, органічні кислоти, пектини, клітковина і цукор. Саме такий збалансований склад дозволяє яблукам вирватися вперед і зайняти гідне перше місце серед своїх фруктових побратимів.
Залізний міф
Як часто нам говорили: «Їж яблуко, там багато заліза». І до цих пір існує думка, що цей фрукт дуже багатий цим мікроелементом. Вміст заліза в яблуках всього близько 2 мг. на 100 грам фрукта, при добовій потребі в 15-20 мг. Приміром, у порошку какао, яловичині і крупах заліза міститься в рази більше. Крім того, «яблучне» залізо засвоюється лише на 9-10%, а залізо, що міститься в м’ясі, засвоюється на всі 40-50%.
Деякі пішли ще далі і вважають, що потемніння яблука на відкритому повітрі — наслідок окислення заліза, нібито яблуко «іржавіє» від впливу кисню. Насправді в яблуці міститься багато таких компонентів, як поліфеноли — пігменти рослинного походження. На повітрі поліфеноли швидко окислюються, внаслідок чого забарвлення зрізу стає темніше. Тому яблуко бажано з’їдати відразу, так як окислені поліфеноли не несуть ніякої користі нашому організму, а неокислені форми цих сполук корисні для серцево-судинної діяльності.
Не в вітамінах справа!
Дієтолог Світлана Фус розповідає, що корисність яблук аж ніяк не полягає в вітамінозованності цього фрукта. — Там міститься величезна кількість пектинів, які виводять з організму токсини, а також клітковина, яка поліпшує роботу кишечника. До того ж, яблука багаті на органічні кислоти, що перешкоджають утворенню оксалатних каменів у нирках і зміцнюють судини. У цьому зв’язку лікар-дієтолог повністю згодна з постулатом англійської приказки, проте нагадує про необхідність дотримуватися міри. — У добу можна з’їдати 3-4 яблука, так як у фруктах міститься цукор, і якщо з’їсти більше яблук, то рівень цукру може підскочити. І взагалі з фруктами краще не переборщувати — не більше 300 грамів на добу, — зазначає лікар.
Будьте здорові!

http://ukrhealth.net/%D1%97zhte-yabluka-kozhen-den/           


Немає коментарів:

Дописати коментар