25 листопада 2016 р.

Пізнай самого себе

Ви коли-небудь задумувалися над тим,  чому від довгого перебування у воді ваші пальці рук і ніг починають виглядати дивно?
Шкіра на пальцях зморщується, розбухає...
Є відповідь! І вона дивовижна!
Спочатку вчені вважали, що це відбувається через поглинання і розбухання верхнього шару шкіри. Через вбирання вологи, площа верхнього шару шкіри значно збільшується, а більш глибока ні, тому і виходить такий ефект.
Однак,
в 1935 році пара лікарів помітила, що у пацієнтів, які страждали від пошкодження нервів, шкіра на пальцях не зморщується. Лікарі прийшли до висновку - це реакція нервової системи на тривале перебування у воді

Це мимовільна реакція нервової системи на зміну середовища перебування людини, отримана нами в процесі еволюції. Але для чого вона потрібна?

Біологи вважають, що так наш організм подбав про більш краще зчеплення з предметами і поверхнею в умовах підвищеної вологості.

У 2013 році вчені перевірили цю теорію, тестуючи можливості людей, з зморшкуватими і не зморшкуватими пальцями, які повинні були піднімати різноманітні вологі і сухі предмети. Вони виявили, що пацієнти з зморшкуватими пальцями піднімали мокрі предмети на 12 відсотків швидше.

Зморшкувата шкіра на пальцях, діє приблизно як протектор на автомобільних шинах, збільшуючи зчеплення з предметами і поверхнею, по якій ми пересуваємося.
Оплески нашій нервовій системі!

Джерело :  https://vk.com/ua_smart

Немає коментарів:

Дописати коментар