5 січня 2017 р.

Що трапиться, якщо Земля перестане обертатися навколо своєї осі

Людство застане руйнівні зміни, тільки якщо Земля припинить обертатися навколо своєї осі поступово. Якщо ж зупинка трапиться раптово, то ми, перед тим як зникнути, навіть не встигнемо усвідомити, що саме сталося. 
Миттєвий ефект 
Швидкість обертання нашої планети 1675 км/год, тому під час зупинки все, що не вмуровано у гірські породи — тварин, людей, дерева, будівлі, — просто-напросто знесе з поверхні Землі. Крім того, океани за інерцією продовжать обертатися, тому тих, хто випадково виживе, накриє велетенським цунамі. 

День і ніч 
Доба на планеті буде тривати 365 днів. На одній половині Землі майже півроку буде світити Сонце і стояти нестерпна спека, а на іншій встановиться майже шестимісячна холодна ніч. «Майже» – через те, що між зимовою ніччю та літнім днем ​​будуть короткі періоди сутінків. 
Вода та суша 
Зараз відцентрові сили сплющують Землю біля полюсів і створюють «горб» на екваторі — діаметр планети там на 43 км більший, ніж біля полюсів. Без обертання «горб» зникне й океани стечуть до полюсів. На планеті залишиться один велетенський континент і дві шапки з океанів. 
 Схід і захід 
Сонце зараз встає на сході та сідає на заході. Це відбувається через те, що Земля обертається навколо своєї осі зі сходу на захід. Якщо планета зупиниться, схід та захід будуть визначатися тільки її обертанням навколо Сонця, і схід буде на заході, а захід — на сході. 
Тварини і рослини 
Велика частина тварин і рослин не зможе пристосуватися до різко нових умов і зникне. При цьому деякі види отримають перевагу, наприклад мешканці Антарктики, яким не звикати до піврічної ночі. 
Канада й Антарктида 
У процесі формування нової географії під воду підуть Антарктида, Ґренландія, Канада, Сибір, уся Європа, частина Китаю і половина Нової Зеландії. Зате вздовж екватора до 30 градусів північної і південної широти з’являться рівнини та гірські хребти. 
Поле і космос 
Зникне магнітне поле Землі, яке захищає планету від сонячного вітру — заряджених частинок, що з величезною швидкістю рухаються до планети від зірки, — і від високоенергетичних частинок з далекого космосу. Поле утворюється завдяки обертанню напіврідкого металевого ядра Землі. Воно породжує струми, які створюють магнітні поля. До речі, разом з магнітним полем зникнуть і полярні сяйва. 
Вітри та клімат
В іншому температурному режимі вітри почнуть дути від екватора до полюсів, а не розподілятися паралельно екватору, як зараз. Через це зміняться клімат і морські течії, що спричинить глобальні перебудови, насамперед у морських екосистемах. 
Частинки і підземелля 
Вплив високоенергетичних космічних частинок смертельний для людини та інших живих істот. Людям доведеться перебратися під землю і там вирощувати рослини і пасти худобу. Для прогулянок поверхнею потрібно буде надягати скафандр. 
Майбутнє 
До речі, Земля дійсно поступово уповільнює своє обертання. Через приливні сили між планетою та Місяцем (вони виникають через те, що близькі до Місяця ділянки Землі притягуються до неї сильніше за далекі) кожні 100 років доба подовжується на 1,5-2 мілісекунди. Через 140 мільйонів років у добі буде вже 25 годин. Втім, до повної зупинки Землі людство не доживе, оскільки приблизно через 5 мільярдів років Сонце перетвориться на червоного гіганта, збільшиться у розмірах і поглине нашу планету. 

За матеріалами   https://vk.com/ua_smart 

2 коментарі: