19 липня 2016 р.

Продукти, корисні для здоров’я

     Чорниця – одна з найкорисніших і смачних ягід, які ростуть в дикій природі. 
    У дозрілих плодах багато вітамінів групи В і А, аскорбінової кислоти корисних сполук марганцю, кальцію і магнію, рослинної клітковини, флавоноїдів.
Ягоди та препарати на їх основі застосовують для лікування деяких офтальмологічних захворювань, а також цукрового діабету, хвороб шлунково-кишкового тракту, стоматитів, виразок, опіків. 


При діабеті рекомендується робити відвари з пагонів і листя чорниці, які сприяють зниженню рівня цукру в крові. Небажано використовувати чорницю при схильності до запорів. У лікувальних цілях найчастіше застосовують сушені ягоди і пагони – їх можна довго зберігати. Заготовляють сировину в кінці липня – початку серпня, коли плоди повністю дозріють. Листя можна обривати також у період цвітіння.
Ягоди чорниці корисно їсти при анемії, відкладенні солей, сечокам’яній хворобі, ревматизмі, деяких захворюваннях печінки і шлунка. Споживати їх можна до 400 г на день невеликими порціями. Свіжі плоди набагато корисніші, ніж консервовані. З сухих ягід можна робити смачний цілющий чай (він володіє терпким смаком і має сечогінну дію).
Стиглу чорницю також можна заморозити – таким чином зберігаються не тільки цінні властивості, а й смакові якості. Як і перед сушінням, плоди слід ретельно перебрати і вимити, а потім обсушити.

Немає коментарів:

Дописати коментар