13 жовтня 2016 р.

Шовковичний шовкопряд: цікаві факти, фото і відео


Так виглядає метелик шовкопряда


Ці метелики використовуються людиною для отримання шовку, взагалі тутовий шовкопряд - дуже давній житель нашої планети. Деякі стверджують, що люди його почали використовувати ще п’ять тисяч років до нашої ери. Сьогодні гусінь цих метелики розводять для отримання шовку, цікаві факти, що в Китаї і Кореї куколи тутового шовкопряда використовують в їжу, їх смажать і таке блюдо вважається екзотичним, а ще цих личинок застосовують в народній медицині. У нашому світі самими головними країнами, які виробляють шовк (60 відсотків від всього ринку) вважаються Індія і Китай, тут найбільше і мешкає шовкопрядів. Сьогодні люди набагато більше знають про виробництво та види шовку, ніж про комаху, яка подарувала нам цю чудову шовкову нитку. Про це ми і поговоримо в цій статті. Дізнаємося, як виглядає тутовий шовкопряд, чим він живиться, як його розводять, а також його особливості розмноження. 



Зовнішній вигляд 
Тутові шовкопряди отримали назву завдяки своєму харчуванню. Вони визнають лише одне дерево – це шовковиця, на науковому мовою це дерево називають тутовым. Гусениці шовкопрядів їдять вдень і вночі без зупинки. Тому деякі власники господарств отримують незручність, якщо дерево окупували гусениці цієї породи. У шовкової промисловості шовковичне дерево спеціально вирощують для надання їжі шовкопрядам. 
Ця комаха проходить стандартний процес розвитку, який можна подивитися на відео. Як і всі комахи, дикий тутовий шовкопряд проходить чотири життєвих циклу, а саме: утворення яйця (личинки); поява гусениці; утворення лялечки (кокони тутового шовкопряда); метелик. Метелик має досить великі розміри. Розмах крил становить близько 60 міліметрів. До основних характеристик зовнішнього вигляду можна віднести наступні показники: забарвлення біле з брудними плямами; на крилах бурі чіткі перев’язки; передня частина крила оброблена виїмкою; у особин чоловічої статі гребінчасті вуса, а у самок цей ефект слабо виражений; Зовні дикий тутовий шовкопряд дуже красивий. На фото і відео можна побачити, як ця порода метеликів виглядає в житті. 



На сьогоднішній день цей вид практично не літає, через утримання в неприродних умовах. Також є цікаві факти, які стверджують, що ці комахи не їдять, коли стають метеликами. Така порода має свої відмінні особливості від всіх інших видів. Справа в тому, що протягом багатьох століть, людина розводить шовкопряда в домашніх умовах і тому, сьогодні ці метелики не можуть вижити без турботи та піклування людини. Наприклад, гусінь не буде шукати їжу, навіть якщо дуже голодна, вона буде чекати, поки їх нагодує людина. На сьогоднішній день вчені не можуть дати точну відповідь про походження цього виду. У сучасному шовківництві існує багато різновидів шовкопрядів. Найчастіше використовують гібридних особин. Вцілому цю породу можна розділити на два види: перший – це моновольтинний, такий вид може дати потомство не більше ніж один раз у рік; другий – це поливольтинний, який дає личинки кілька разів на рік.


На фото Дикий тутовий шовкопряд 

Гібриди ще відрізняються і зовнішніми ознаками, до яких відноситься: забарвлення крил; форма тулуба; розміри, якими характеризується лялечка; форми і розміри метеликів; розміри і колір гусениць (буває порода шовковичного шовкопряда з смугастими гусеницями або одноколірними). Як виглядають всі можливі види шовкопрядів можна побачити на фото або відео. До показників продуктивності шовкопряда відносяться наступні характеристики: кількість виходу сухих коконів та їх загальна врожайність; наскільки можуть розмотатися оболонки коконів; вихід шовку; технічні властивості і якість отриманого шовку. Які характеристики мають яйця тутових шовкопрядів? 
 




У науковій сфері яйця шовкопрядів називаються греною. Особливості яєць: овальна форма; трохи сплюснуте з боків; еластична і напівпрозора оболонка.
Розміри яйця неймовірно маленькі, в одному грамі можуть перебувати до двох тисяч яєць. Як тільки метелики відклали грену, вона має світло-жовте або молочне забарвлення, а з часом колір яєць поступово змінюється, спочатку трохи рожевіє і в кінці стає темно-фіолетовим. А коли колір яєць не змінюється, це говорить про те, що життєва здатність їх повністю втрачена. Період дозрівання грени тривалий. Відкладають личинки метелики в липні і серпні. Потім вони зимують до весни. В цей період в яйці всі обмінні процеси значно уповільнюються. Це необхідно для того, щоб грена могла перенести низькі температури, і регулювалося поява гусениць. Наприклад, якщо в зимовий період яйця знаходилися при температурі не нижче +15 градусів, то майбутні гусениці дуже погано розвиваються. Пов’язано це з тим, що вони дуже рано вилуплюються, ще до того, як з’являться листя шовковиці (це головне джерело їжі для тутових шовкопрядів). Тому в цей період яйця кладуть у холодильник, де дотримується постійний температурний режим від 0 до -2 градусів. 
Життєвий цикл гусениць
Поява гусениць відноситься до личинкових стадій розвитку шовкопрядів. Раніше їх називали шовковими черв’яками, але виходячи з наукових термінів така назва неправильна. До зовнішніх характеристик гусениць відносяться наступні показники: тіло має злегка витягнуту форму; є головка, черевце і груди; на голові є рогові придатки; на внутрішній частині тулуба є три пари грудних, п’ять черевних лапок; у гусениць хітинові покриви, які виконують захисну функцію і одночасно є їх м’язами. Із зовнішніми даними гусениць можна ознайомитися на фото, а також побачити їх життєвий цикл на відео. Як тільки з яйця вилуплюється гусінь, вона має дуже маленькими розмірами, її вага становить лише половину міліграма. Але при таких малих розмірах і вазі, організм гусениць володіє всіма необхідними біологічними процесами для повноцінної життєдіяльності, тому вони інтенсивно ростуть. В організмі гусениці є дуже потужні щелепи, стравохід, розвинена глотка, кишечник, кровоносна і видільна система. Завдяки такому розвиненому організму, вся вживається їжа дуже добре засвоюється. Уявіть собі, що ці крихти мають більше чотирьох тисяч м’язів, що у вісім разів більше, ніж у людей. З цим і пов’язані акробатичні номери, які можуть виконувати гусениці.
Життєвий цикл гусениці триває близько сорока днів, за цей час вона збільшується в розмірах більш ніж у тридцять разів. Через таку інтенсивність росту, оболонка з якої народжуються гусениці, стає маленькою, тому їм необхідно скинути стару шкірку. Цей процес називають линянням. У цей період особини перестають харчуватися і знаходять місце для линьки. Щільно прикріплюючись ніжками до листя, або тримаючись за дерева, вони завмирають. У народі цей період називається сном. Це видовище можна детально розглянути на фото. Потім гусениця як би заново вилуплюється з старої шкурки. Спочатку з’являється голова, яка в кілька разів збільшилася в розмірах, а потім і все інше тіло. Під час сну гусениць чіпати не можна, інакше вони не зможуть скинути старий покрив, в результаті чого гинуть. За весь свій життєвий період гусениці проходять процес линьки чотири рази. І кожен раз вони мають іншого забарвлення. На фото і відео можна побачити забарвлення гусениць. Головною частиною організму гусениці для людини є шовкоутворююча залоза. Цей орган розвинений краще за все, завдяки штучному змістом багато століть. В цьому органі і утворюється необхідний нам шовк. Завершальний етап розвитку: лялечка шовкопряда 872ab9cf9abf8b777eae6cb1187af4a8 Шовковичний шовкопряд: цікаві факти, фото і відеоФормуються кокони тутового шовкопряда недовго (розглянути їх можна на фото) Це є проміжною стадією розвитку. Гусениця утворює лялечку навколо себе і знаходиться там до перетворення в метелика. Такі кокони тутового шовкопряда для людини є найбільш цінними. Всередині відбувається багато дивних процесів, всередині кокона гусениця проходить етап останньої линьки і перетворюється в лялечку, а потім вона стає метеликом. Поява метелики і її виліт можна легко визначити. За день до появи кокони починають ворушитися. Якщо притулитися до кокону, то можна почути невеликий шум, зразок постукування. Це метелик скидає шкірку лялечки. Цікаво, що метелики з’являються строго відведений час. Це період з п’яти до шести годин ранку. Для того щоб вибратися з кокона, слизові оболонки метелики виділяють спеціалізований клей, який розщеплює кокон і дає можливість вилетіти (новонароджених метеликів можна побачити на фото). Метелики живуть дуже мало, не більше 18-20 днів, але бувають і довгожителі, які можуть досягти віку 25-30 днів. Щелепи і рот у метеликів нерозвинений, тому вони не можуть їсти. В період такого недовгого життя їх основною метою є спарювання і відкладання яєць. Одна самка за кладку може відкласти більше однієї тисячі яєць. Процес кладки не зупиняється, навіть якщо у самки немає голови, тому що в її організмі кілька нервових систем. Для того щоб забезпечити майбутні потомство хорошою виживаністю, самки дуже сильно кріплять грену до поверхні аркуша або на дерево. От і все! На цьому і закінчується життєвий цикл шовкопрядів. Потім процес починається знову, і знову проходить всі перераховані вище етапи, забезпечуючи людство

3 коментарі: