29 січня 2016 р.

Як відрізнити грип від застуди: симптоми і порівняння захворювань

  Щоб виключити можливість захворювання або швидко позбутися від уже придбаної хвороби – потрібно знати ворога в обличчя. Грип та застуда мають схожі симптоми і прояви – в деяких випадках їх складно розрізнити. Але розрізняти ці інфекції важливо, інакше можна лікуватися не підходящими ліками і навіть погіршити перебіг хвороби. 

 Розберемося з розглянутими інфекціями: 
– Грип – гостре захворювання інфекційної природи. Вірус розповсюджується блискавично, постійно мутує і періодично оголошується у вигляді епідемій.
 – Застуда – захворювання, причиною якого є переохолодження організму. Виявляється симптомами в області дихальних шляхів, часто переростає в більш складні форми. 
   Застуда – результат переохолодження організму. Особливо часто спричиняється переохолодженням і промоклими кінцівками, при диханні холодним повітрям. Застуда розвивається повільно, вражаючи дихальні органи один за іншим. 
Основні симптоми застуди: 
• Нежить
• Кашель 
• Невисока температура – при застуді протягом декількох днів відмічається дещо підвищена температура тіла (37-37,5°С). 
Симптоми застуди частіше проявляються повільно і поступово. Перша ознака – нежить і незначне підвищення температури. Далі з’являється кашель, який тримається кілька днів. 
 Основні симптоми грипу
• Різкий підйом температури – перша, і найбільш поширена ознака, – підйом температури тіла до критичного рівня (39-40°С). Температура піднімається в перші години наступу активної фази нездужання – від 3 годин після попадання вірусу в організм. 
• Біль у м’язах – можливі болі в м’язах, ломота кісток, загальна ломота різних ділянок тіла. 
 • Слабкість – високе підвищення температури говорить про серйозне протистояння імунітету вірусу. При цьому організм слабшає – іноді слабкість стає такою, що хворий не може підняти голову. 
• Різні симптоми – може проявлятися мігрень, сухість у горлі, невеликий сухий кашель. 
   
 Як визначити тип захворювання: 
– Проникнення інфекції – при застуді інфекція поширюється повільно і мляво, симптоматика прогресуюча. При грипі вірус поширюється різко, тому й симптоматика проявляється стрімко – буквально за кілька годин пацієнт може відчути всі ознаки хвороби. 
– Початкові ознаки – при застуді на початкових етапах проявляється нежить, мінімальний кашель, першіння в горлі, незначний підйом температури. Грип відразу високо піднімає температуру, жорстка інтоксикація викликає ломоту в тілі і головний біль. 
 – Вторинні ознаки – при застуді в перші дні нездужання відбувається наростання сили симптомів – носові пазухи забиваються виділеннями, відчувається загальна розбитість, можливе посилення кашлю. При грипі жар продовжує триматися, можливий наступ лихоманки, болю очних яблук, ознобу. 
– Кашель – при застуді починається легке першіння, яке поступово переходить у глибокий кашель. При грипі кашель з’являється через деякий час після захворювання і може супроводжуватися болями в грудях і рясним виділенням мокроти. 
– Чхання – дана ознака відноситься тільки до застуди, і з’являється разом з нежиттю. З грипом чхання не помічено. 
– Головні болі – грип викликає жорстку інтоксикацію, при якій головні болі болісні і яскраво виражені. Із застудою головні болі також зустрічаються, але не такі сильні – в основному через загальний розбитий стан.
 – Болі в м’язах – практично не трапляються при застуді. При грипі – одна з показових ознак. Болі інтенсивні, локалізуються в різних частинах тіла. Повороти і вигини доставляють більш виснажливі болі. 
 – Біль очних яблук – при грипі починається з причини інтоксикації або аденовірусної інфекції. Очі болять і сльозяться, після декількох днів можуть утворитися гнійні виділення. Застуда може проявлятися слабким і рідкісним сльозінням очей, почервонінням білків. 
– Озноб – судоми, що виникають на тлі підвищеної температури.  Спостерігається в основному у дітей. Простудні інфекції сильно не підвищують температуру, тому озноб частіше відноситься до грипу.
 – Нудота – дана ознака іноді призводить до плутанини (ідентифікується отруєння), але нудота буває при грипі в умовах інтоксикації. Застуда не викликає нудоту, якщо трапляється – в результаті інших факторів. 
– Слабкість – ознака обох розглянутих захворювань. У разі застуди слабкість спостерігається не виражена, частіше – в післяхворобливий період. При грипі слабкість носить локальний характер – людина практично знесилена. 
– Перебіг хвороби – застуда триватиме менше і проходить мляво. З виражених ознак – глибокий кашель. Грип та його ознаки протікають з гострими проявами.
 – Відновлення – відновлювальний період за часом залежить від імунітету людини. Різниця протягом відновлення – при застуді частіше проходить швидко без патологій. Грип відрізняється високим ослабленням організму, що призводить до сильної слабкості і сонливості в період відновлення. Простуда і грип часто плутаються, як між собою, так і з іншими захворюваннями (наприклад, отруєння). Відразу звертайте увагу на температуру, головні болі і болі в м’язах. Не забувайте, що грип – смертельно небезпечний вірус, і втрачений час може стати причиною незворотних ускладнень.

Немає коментарів:

Дописати коментар