8 січня 2016 р.

Інформація для батьків

Що таке профільне навчання? 

      На старшому ступені загально-освітньої школи передбачається профільне навчання. 
      Учні після закінчення 9-го класу повинні вибирати профіль навчання.     
      Основні напрями профільного навчання у 10-11 класах: суспільно-гуманітарний; природничо-математичний; технологічний; художньо-естетичний; спортивний. (Ознайомитися з типовими навчальними планами різних профілів і вибрати профіль можна в розділі "Для батьків"). 
    Учні, які закінчують 9-й клас, повинні бути готові не тільки до профільного навчання, але й до подальшого життєвого, професійного і соціального самовизначення. Пройде небагато часу, і ваші діти закінчать навчання в школі. Перед ними постануть запитання: Де продовжити навчання? Яку професію обрати? І саме в правильності вибору потрібна ваша порада, допомога, підтримка. 
      У ст. 53 Основного Закону - Конституції України сказано: «Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язковою». 
Які шляхи її здобуття для наших майбутніх випускників: 
по - перше, це продовження навчання в середній школі; 
по - друге, продовження навчання в професійно-технічних училищах; 
по - третє, продовження навчання в середніх навчальних спеціальних закладах (коледжах, технікумах); 
 по - четверте, продовження навчання в школах-ліцеях, гімназіях, спеціальних школах.
      І вже сьогодні ви, батьки, разом зі своїми дітьми повинні серйозно підійти до вирішення цієї проблеми, добре подумати над правильністю вибору. Адже вибір навчального закладу, а згодом і професії, значною мірою впливає на все наступне життя молодої людини. 
        Тут не можна покладатися на випадковість, квапитися. Необхідне найсерйозніше ставлення до цієї проблеми. Звичайно, що для здобуття тої чи іншої професії потрійно мати глибокі знання з основ наук. 
       Отже всім учням класу, без винятку, закінчити цей навчальний рік і поздавати екзамени на позитивні оцінки. 


Інформація для батьків «Як допомогти дитині правильно вибрати майбутню професію»
     У процесі вивчення різних шкільних предметів виявляються схильності, здібності, інтереси дитини: цілком природно, що вона встигає краще з тих предметів, до вивчення яких має здібності. Часто, спираючись на результати успішності, учень здійснює відповідний професійний вибір. Іноді на цей вибір впливає особистість викладача. 
        У будь-якому випадку потрібне додаткове вивчення учнями своїх здібностей, інтересів, бажань, потреб з метою уточнення професійного вибору. 
      Саме батьки і найближчі родичі великою мірою впливають на професійний вибір: школа не є найбільш значущим чинником професійного самовизначення молодих людей. Тому батьки повинні усвідомлювати свою відповідальність за поради, побажання, а іноді й вимоги, адресовані дитині. 
     Як правило, батьки високо оцінюють значення освіти в сучасному житті, активно формують у своєї дитини прагнення до вищої освіти. 
      Побажання батькам: вивчіть інтереси, можливості і здібності своєї дитини. Орієнтуйтесь на реальні шляхи побудови професійної кар'єри, не відкидайте можливості отримання початкової професійної освіти. 
      При виборі професії необхідно також мати інформацію про перспективи розвитку ринку праці. Не можна залишити без уваги і такий чинник професійного самовизначення, як вплив однолітків. Через вікові особливості для багатьох підлітків думка однолітків є більш значущою, ніж думка батьків і вчителів. Тому батькам при спілкуванні з дитиною необхідно враховувати ступінь впливу однолітків на рішення сина (або дочки) про вибір професії. Обговорення рішення підлітка щодо професійного вибору повинне вестися тактовно.

3 коментарі: