8 травня 2017 р.

ТЕСТ «ПРАВА ЧИ ЛІВА ПІВКУЛЯ?»

Мозок людини складається з двох півкуль: лівої і правої. Встановлено, що ліва півкуля здатна переробляти мовну (вербальну) інформацію, а права — образну (невербальну).
Одні люди мають переважно розвинуту ліву півкулю, другі — праву, а в третіх — обидві півкулі працюють гармонійно. Відповідно лівопівкульні люди легко сприймають словесну інформацію й у них розвинуті здібності до гуманітарних наук, літератури, поезії, філософії тощо. У правопівкульних — переважає почуттєве сприйняття. Серед них -— талановиті художники, музиканти, композитори.
      Пропоновані нижче тести дозволяють визначити, до якого типу належить дитина.
      Перший тест можна використовувати в роботі з дитиною дошкільного, молодшого і середнього шкільного віку. Другий тест — для старших школярів і дорослих людей.

Тест 1
(для дошкільного, молодшого і середнього шкільного віку )
1. Попросіть дитину переплести пальці рук. Можна побачити, що зверху в неї завжди виявляється один і той самий великий палець. Якщо лівий — то дитина емоційна, правий — з аналітичним складом розуму.

2. Запропонуйте дитині «прицілитися», вибравши собі мішень і дивлячись на неї через своєрідну «мушку» — олівець або ручку. Далі необхідно подивитися на мішені по черзі із замруженим лівим, потім правим оком. Попросіть дитину визначити, при якому замруженому оці (провідне око) «мушка» зміщається щодо мішені. Праве провідне око свідчить про твердий, наполегливий характер, а ліве — про м’який, поступливий.

3. Попросіть дитину переплести руки на грудях. Якщо при переплетенні рук нагорі права рука, то дитина схильна до кокетства, ліва — до простоти і доброти.

4. Якщо дитині при аплодуванні зручніше плескати правою рукою, можна говорити про рішучий характер, лівою — часто коливається, перш ніж прийняти рішення.

Отримані результати позначити літерами:
• великий палець лівої руки зверху — Л;
• ліве провідне око — Л;
• ліва рука зверху на грудях — Л;
• зручніше плескати лівою рукою — Л;
• великий палець правої руки зверху — П;
• праве провідне око — П;
• права рука зверху на грудях — П;
• зручніше плескати правою рукою — П.

Скласти формулу. Можливо одне із 16 можливих сполучень.
 

ПППП — для дитини характерний консерватизм, орієнтація на загальноприйняту думку (стереотип), вона не любить конфліктувати, сперечатися і сваритися.

ПППЛ — визначальна риса характеру — нерішучість.

ППЛП — характерні кокетство, рішучість, почуття гумору, артистизм. Дуже корисливий тип характеру.

ППЛЛ — рідкісний тип характеру, близький до попереднього, але м’якше, спостерігається деяке протиріччя між нерішучістю (ліве аплодування) і твердістю характеру (праве провідне око).

ПЛПП — тип характеру, що сполучає аналітичний склад розуму і м’якість. Характерне повільне звикання, обережність, у відносинах з навколишніми — терпимість і деяка холодність.

ПЛПЛ — слабкий і найрідкісніший тип характеру. Власники такого характеру беззахисні, піддані впливам.

ЛППП — розповсюджений тип характеру. Основна риса — емоційність, що поєднується з недостатньою наполегливістю. Піддається чужому впливові, і це дозволяє пристосовуватися до різних умов життя. Легко сходяться з людьми.

ЛППЛ — характерна м’якість, наївність.

ЛЛПП — властиві дружелюбність і простота, деяка розкиданість інтересів, схильність до самоаналізу.

ЛЛПЛ — перевага простодушності, м’якості, довірливості.

ЛЛЛП — емоційна, енергійна і рішуча дитина, але часто наспіх приймає рішення, що спричиняє серйозні ускладнення. Важливий додатковий гальмуючий механізм.

ЛЛЛЛ — антиконсервативний тип характеру. Здатна на старі речі глянути по-новому, характеру емоційність, що іноді переходить у замкнутість.

ЛПЛП — найдужчий тип характеру. Важко в чому-небудь переконати, важко змінює точку зору, але в той же час енергійна, наполегливо домагається поставлених цілей.

ЛПЛЛ — схожий на попередній тип характеру — наполегливість у досягненні поставлених цілей. Схильний до самоаналізу, важко знаходить нових друзів.

ПЛЛП — легкий характер. Вміє уникати конфліктів, любить подорожувати, швидко знаходить друзів. Однак часто змінює свої захоплення.

ПЛЛЛ — властиві мінливість і незалежність, бажання зробити усе самому. Здатність аналізувати допомагає вирішувати складні задачі.

Тест 2 (для старших школярів і дорослих людей)
Завдання.
Необхідно написати у два стовпчики десять пар двозначних чисел, причому в кожній парі перше двозначне число має бути більше, ніж друге.

Обробка результатів
1. Додати числа першого стовпчика. Отриману суму позначити як I.

2. Додати числа другого стовпчика. Отриману суму позначити як 2.

3. Розрахувати коефіцієнт за формулою: К = 1 / 2.
К = більше 1,8 — «правопівкульник»;
К = менше 1 — «лівопівкульник»;
К = Т —1,8 — однаково думає як правою, так і лівою півкулею.

Пояснення. «Правопівкульний», як правило, має гарну інтуїцію, тому пише числа, не думаючи. І, найчастіше, різниця між парами дуже висока. А «лівопівкульник» перш ніж написати цифру, буде прокручувати якісь варіанти. Тому, як показує практика, різниця між парами чисел виявляється мінімальною.

Немає коментарів:

Дописати коментар